Selecteer een pagina

Je kunt maar beter voorbereid zijn

In flow met Natasja
Vanuit flow thuiskomen bij jezelf

Stel je toch eens voor: er gebeurt iets waar je niet op was voorbereid. Wat doet dat met je?
Ben je een type die daar helemaal de bibbers van krijgt? Die met klotsende oksels rond gaat rennen en alsnog probeert om de zaken te regelen? Of ga jij slecht slapen en piekeren? Allerlei situaties gaan door je kop en je probeert ze ook nog eens op te lossen.
En dan hebben we nog de pragmaticus: het komt zo het komt. En als het niet zo komt, dan komt het vast anders. En dat zien we dan wel weer.

ALS HET NIET GAAT ZOALS HET MOET, DAN MOET HET MAAR ZOALS HET GAAT

Wat zou het mooi zijn als we allemaal iets van die houding zouden hebben. Het gewoon maar laten komen. En dus niet van tevoren al van alles willen bepalen, want je weet het eigenlijk ook wel: het gaat meestal niet zoals je zou willen.

Tijdens een ziekteproces ga je veel onverwachte zaken tegenkomen. Je kunt je niet van tevoren volledig indekken. Er zijn teveel onbekende factoren en het traject duurt minimaal een paar maanden.

En dat betekent dat al gaandeweg je moet leren loslaten. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je alles maar gelaten over je heen moet laten komen! Nee, ik bedoel dat je per dag kijkt wat je kunt aanpakken en wat niet. Wat tijd nodig heeft om te verwerken, en wat wel in je macht ligt om aan te pakken.

STRESS LIGT OP DE LOER

Als ik het alleen al zo opschrijf, voelt het zwaar. Terwijl je, door het per dag te bekijken dat zware gevoel kunt verminderen. Dat je het misschien zelfs kunt voorkomen.

Leven in het NU.

Eckhardt Tolle heeft het er al jaren over. Juist in een ziekteproces is die uitspraak vitaal. Focus je op de belangrijke zaken. Op zaken die op DIT MOMENT belangrijk zijn.

Voorbereiden is prima, maar te ver vooruit kijken geeft alleen maar teleurstelling en stress. Het gaat nooit zoals je van tevoren denkt. En stress is nu juist iets wat je niet nodig hebt!

Ik ben een groot voorstander van kennis. Kennis over wat er nu gebeurt met je lichaam, wat de gevolgen zijn van de behandelingen en wat je er eventueel zelf aan kan doen. Maar je zó enorm voorbereiden dat je alles al hebt gelezen voordat het überhaupt is gebeurt, dat is niet handig. Je zorgt er dan alleen maar voor dat je teleurgesteld wordt. Of dat je van tevoren al zoveel nare verhalen hebt gelezen dat de stress je oren uitspuit…

Kennis is macht. Kennis is rust. Kennis geeft zelfvertrouwen. Maar wel op zijn tijd. Op het juiste moment.

Dus schuren vol met hout voor de winter: slim.
Mappen vol met artikelen voor je kankerbehandelingen: stress.

Hugs, JoAnne